The Shocking Truth

Seksuele uitbuiting van jongeren is een urgent probleem. Toch zijn er twee hardnekkige problemen:

Enerzijds is er te weinig bewustzijn om belangrijke signalen herkennen
Anderzijds is het maken van een melding te ingewikkeld.

Het project in 1 minuut:

Aanleiding en doel:

Voor het bestrijden van seksuele uitbuiting zijn meldingen essentieel. Ze vormen handvatten voor justitie en zorgverleners om actie te ondernemen. Het maken van een melding is nu té ingewikkeld. Waar moet een slachtoffer of diens omgeving beginnen? Een korte google zoektocht levert meer dan twintig opties op. Door de bomen ziet men het bos niet meer en verrassend is dat de meeste meldplatforms niet door de overheid beheerd worden maar door private organisaties met eigen belangen en agenda’s. De sites zijn ouderwets en schrikken af. Dat is het laatste wat we willen. Om het aantal meldingen te maximaliseren moet goed gekeken worden naar de behoeften van de gebruiken.

Service design

Door service design toe te passen ontwikkelen we een slimme website waar melden makkelijk is. Het verzamelen en afhandelen is een verantwoordelijkheid van de overheid en hier ligt een grote kans om impact te maken.

Campagne

Helaas blijven een hoop signalen onopgemerkt. Om bewustzijn rondom het onderwerp te vergroten en de slachtoffers en hun omgeving te helpen signaleren en te melden wordt het platform gelanceerd met een awareness campagne.

Een campagne die impact maakt zorgt dat het stof van dit onderwerp wordt geblazen en de mensen oplettender zijn in hun omgeving. Denk aan leraren, ouders maar ook taxichauffeurs en hotelmedewerkers. Doel is om in te prenten: Zie je iets, meld het. En meld je iets, doe dat dan hier.

Projectplan:

Resultaten:

Effectief betekent zijn er twee dingen nodig: marketing in de vorm van een campagne en slim effectief ontwerpen in de vorm van een website. De effectiviteit van campagne en website worden geanalyseerd, getest en verbeterd. Zo kan in een testfase op een kleine schaal gefinetuned worden voordat de site en campagne landelijk live gaan. Door de site en campagne te ontwerpen met de gebruiker in gedachten kan een veel hogere conversie ratio behaald worden, een commerciële marketing term die inhoud dat bezoekers een beoogd doel uitvoeren. In dit geval gaat dat verder dan een paar klikken in een webshop. Het gaat om meer meldingen, meer grip op de situatie, minder daders op straat en bovenal minder slachtoffers.

Afbakening:

Onze taak is te zorgen dat er een goed functionerend meldplatform ontwikkeld wordt waar veel aandacht krijgt middels een media campagne. Waar onze opdracht stopt begint het werk van zorg en justitie: het oppakken, kwalificeren en afhandelen van meldingen. Moedwilligheid tot medewerking vanuit desbetreffende organisaties is essentieel om dit tot een succes te maken.

In de researchfase hebben is input nodig van experts op het gebied van slachtofferbegeleiding en seksuele uitbuiting om het platform zo efficiënt mogelijk in te richten, alles naar de behoeften en wensen van de gebruiker.

Help je mee dit probleem aan te pakken of heb je vragen?

Neem contact met ons op!